Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Libra на Facebook няма да бъде криптовалута, а ще използва нова технология

Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, Бизнес старт, 17.07.2019

Libra на Facebook няма да бъде криптовалута. Причината е, че тя няма да бъде част от блокчейн мрежа, както е при биткойна, а ще използва нова технология. Това заяви Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Компанията на Чупаров предлага стейбълкойн и има лиценз от английския финансов регулатор.

Libra ще бъде обменна единица, частна валута на Facebook, която ще бъде обезпечена с кошница от различни национални валути като долари, евро и йени, добави той.

По повод изслушването на ръководството на Facebook относно Libra от една от комисиите в Американския сенат вчера Никола Чупаров разказа, че сенаторите нямат нищо против самата иновация и развитието на системата, но са изразили съмнения и тревоги предвид предишните неизпълнени обещания от Facebook. Ръководството на Facebook обещава, че този път нещата са по-различни и ще имат съучастници в управлението и контрола. Дали това ще задоволи сенаторите и регулаторите по света, предстои да видим, уточни Чупаров.

"Регулаторните органи  се притесняват от пране на пари и финансиране на тероризъм. Те не знаят как новите иновативни технологии биха спрели тези процеси и дали няма да ги подпомогнат".

Още по темата

IT системите, които се използват при разплащателните средства, при банките са много остарели, твърди съоснователят и изпълнителен директор на Moneyfold. "В момента се води битка между държавите коя ще въведе най-добрата технология и паралелно с това тече дебат коя е най-подходящата за бъдещото поколение финансови услуги. Блокчейн и стейбълкойн се очертават като една такава технология. Другото предложение е именно Libra Network", подчерта той.

"С първото дарение на биткойн за българска политическа партия преди време целта ми бе да се създаде прецедент.

Чупаров коментира и решението за орязване на партийните субсидии. Според него то е положително събитие на фона на това, че в България този тип субсидии бяха едни от най-високите в света".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт