Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стартъп екосистемата в София е все по-подкрепяна от прогреса на ИКТ сектора и дигитализацията

Владимир Данаилов, директор на Столичната агенция за инвестиции, В развитие, 10.07.2019

Владимир Данаилов, директор на Столичната агенция за инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Данаилов, директор на Столичната агенция за инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от предимствата на София е, че има добре развиващ се сектор на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ). В последните 6 години постигнахме значителен напредък по отношение на стартъпите. Имаме 15-16 фонда за рисково финансиране, акселератори, инкубатори. Стартъп екосистемата вече е цялостно изградена. За последните 6 години в София, където са позиционирани 95% от стартъпите в България, са установени 2000 стартъпа, като 650 от тях продължават да се развиват. Това заяви Владимир Данаилов, директор на Столичната агенция за инвестиции, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В последните 18 месеца Столична община чрез Агенцията за инвестиции участва в подготвянето на стратегия за дигитална трансформация. Ние бяхме един от първите градове, който спечели участие в проекта The Digital Cities Challenge по методология на ЕК, който цели да подпомогне и ускори дигиталната трансформация на градоветe - за по-добро управление на градската среда и навлизане на дигитализацията в местните индустрии, както и за по-качеството на живот и по-добри услуги за граждани и бизнеса".

През последните 18 месеца ние успяхме да консолидираме над 100 организации от София - фирми, НПО, участници от Столична община, от Общинския съвет на Столична община, уточни Владимир Данаилов. "Направихме оценка на дигиталната зрялост на София. Имахме пунктове с много добра оценка, както и такива с позиции, които да подобрим. След това дефинирахме нашите амбиции и самата стратегия. Това е упътване, емпиричен документ как да се случи дигиталната трансформация в София", отбеляза още той-

"Един от основните подходи е процесите по дигитализация и проектите за интелигентно управление на града да бъдат инструмент за икономическо развитие. Целите са в няколко основни насоки: цифровизация, електронно правителство, транспорт, образование, управление на градската среда. Едни от важните резултати от тази 18-месечна работа е споразумение с 43 европейски града, с които да обменяме знания, продукти и решения в една цялостна система".

Технологичните компании отпреди 15 години, които тогава са целели оперативна ефективност и намаляване на разходи, сега вече инвестират предимно развойни центрове, изтъкна гостът. Добавената стойност се развива. Смятаме, че София е стабилна икономически и политически. Качеството на живот се покачва в последните години. Освен това столицата разполага и със 7 международни училища, добави Владимир Данаилов.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт