Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трафикът на слонова кост: Все по-често през Източна Европа

Иън Джаксън, консервационен директор на WWF Bulgaria, Бизнес старт, 14.05.2019

Международната търговия със слонова кост е елемент на сблъсъка между желанието на определени страни да спасят дадени животински видове и на проявлението на социалните неравенства и удоволствието да убиваш за пари. Това коментира Иън Джаксън, консервационен директор на WWF Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Африкански страни искат да падне 30-годишната забрана за международната търговия със слонова кост. За последните 3 десетилетия са убити над 800 000 африкански слонове. Световният фонд за дивата природа изчислява, че през последните около 50 години сме изгубили 60% от всички животински видове света, което е изумителен брой".

100 000 африкански слона са били убити между 2010 и 2012 г., съобщи гостът. Сериозна е загубата и на азиатски слонове, посочи той.


"В Китай влезе забрана за търговия със слонова кост през 2017 г. - това е добра стъпка, но трябва да се направи много повече. Световната търговия с животни все пак не включва само слонове".

Разбиранията са различни за страните, които внасят и изнасят тези продукти, отбеляза Иън Джаксън. "Много хора ще изгубят пари. В огромния мащаб на търговията със слонова кост разрушава много аспекти. Много от хората, които се занимават с бракониерство, идват от най-бедните сектори, и на него се гледа като единствената възможност за препитание. Но липсата на природни ресурси влошава ситуацията", разкри той.

Сред бракониерите има хора от всички социални кръгове, отчете Иън Джаксън. "Част от общностите, които живеят около парковете в Централна Африка, в повечето случаи са пряко замесени. Обикновено посредниците, които изнасят стоките до Европа, не са бедни хора и печелят огромни суми пари от тези дейности. Голяма част от проблемите идват от неравенствата в богатството.
Тревожно е, че все повече Източна Европа се използва като портал за Западна Европа на трафик на такива стоки", подчерта той.

Средно около 100 рейнджъри губят живота си всяка година, изпълнявайки задълженията си, уточни гостът. "Те не получават достатъчно пари, работят в трудни и опасни условия, оборудването им не е достатъчно добро за разлика от това на бракониерите", добави той.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт