Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Съществува ли изобщо евроскептицизъм в момента?

Любомир Стефанов, политолог, „Бизнес старт“, 09.05.2019 г.

Националистичните парии из Европа спекулират от известно време с термина „евроскептицизъм“, смята политологът Любомир Стефанов. В деня на Европа той коментира някои от горещите теми за ЕС пред Живка Попатанасова в предаването „Бизнес старт“.

„Евроскептицизъм няма и това е грешката, които и левите, и десните националисти бъркат днес. Липсата на прозрачност в администрацията е проблемът и това създава съответното напрежение“.

Днес е по-скоро ден за празник на всички европейци и това трябва да остави поне за миг проблемите на целия съюз встрани. И все пак съзнанието на мнозина продължава да е ангажирано с евроизборите и Брекзит. Темата с опита на Великобритания да напусне ЕС се разглежда, като една от големите политически грешки за тамошното правителство, смята Стефанов.

„Грешката на политиците във Великобритания е, че оставиха в ръцете на гражданите да решават въпроси извън тяхната компетенция“.

ЕС не е изчерпана структура нито е пред разпад, казва още политологът. Според него, дори най-големите критици на съюза по-скоро апелират за реформи в него, отколкото за нещо по-крайно.

Мобилната интернет връзка 5G също намира място сред основните казуси за решаване пред новия европейски парламент.

„На този етап виждаме единствено китайските компании да се впускат в развитие на технологиите за свързаност 5G. Нека видим, дали изобщо ще се наложат и в Европа“.

Целия разговор за бъдещето на ЕС можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт