Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Време е да спрем с кръчмаро-камериерския подход в представянето на България

Доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, „Бизнес старт“, 24.04.2019 г.

България разполага с потенциал да се превърне в една от водещите туристически дестинации в Европа, тъй като все още е достатъчно неизвестна и същевременно препълнена с възможности за привличане на хора от всякаква възраст и с всевъзможни предпочитания. Това е мнението на доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“, коментирайки темата за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Можем да лансираме идеите си, като променим подхода си, който през последните 30 години и кръчмаро-камериерски. Не може трите видове услуги - нощувка, хранене и транспорт, да са все още водещите. Богатият човек прави всичко онлайн и търси основно изживявания“.

Примерите в съседни нам държави за експлоатация на всеки един елемент в културния живот на човека са безброй, смята още професорът. В Турция дори вече се предлага винен туризъм, независимо от пречките, които създава религията в страната. Гърция пък превръща един каменен кладенец от римско време в емблема, привличаща стотици хиляди туристи от цял свят, за да зърнат къде апостол Павел е пребивавал.

„Ние нямаме бордове по културен туризъм, нямаме бордове по ловен и риболовен туризъм, нямаме бордове по религиозен туризъм. Филипополис изобщо не е в центъра при условие, че има артефакти, с които бихме могли да привлечен света“.

Входящият туризъм у нас е изцяло подчинен на сезонността, а това е огромна пречка пред бизнеса, тъй като инвестициите трудно биха били оправдани в рамките на няколко месеца годишно, коментира още проф. Йорданов.

Какви идеи за решаване на този застиващ проблем с туризма у нас предлага проф. Йордан Йорданов, можете да научите, ако изгледате видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт