Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Hack Vratsa: Тази година Земята е нашият основен фокус

Теодор Костадинов, Враца софтуер общество, Ивайло Христов и Петър Георгиев, победители в Hack Vratsa 2019, „Бизнес старт“, 18.04.2019 г.

Четвъртото годишно издание на хакатона Hack Vratsa се проведе под надслов Hack for Earth, като 10 отбора представиха своите интересни идеи, за да направят Земята едно по-добро място за живеене. Теодор Костадинов от Враца софтуер общество гостува в ,Бизнес старт“ заедно с двамата победители от конкурса Ивайло Христов и Петър Георгиев, за да коментират идеите от събитието пред водещия на предаването Христо Николов.

„Всяка година избираме актуална тема. Миналата година говорихме за космоса с оглед желанията на Илон Мъск за пътешествие до Марс. Тази година се фокусирахме в Земята и затова темата е Hack for Earth, но аз бих я перифразирал и като Hack for Humanity. Целта е да се развият идеи, които да се доразвият като бизнес“, коментира Теодор Костадинов.

Двамата призьори от конкурса са разработили приложение, което цели по-лесното рециклиране на изтощени батерии.

„В момента хората не са сигурни какво да правят със старите си батерии и най-често ги изхвърлят с останалите битови отпадъци, което екологично не е никак добре. Затова ние разработихме приложение, което има за цел да покаже най-близкото място за рециклиране на стари батерии. Бе голямо предизвикателство да открием тези места, но с помощта на нашите приятелки разполагаме с нужната информация“.

Оказва се, че има редица интересни технологични решения на ежедневни проблеми за нашето общество, които се раждат именно в технологични съревнования, като Hack Vratsa.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт