Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво ще прави бизнесът със старите касови апарати?

Данко Мицев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Бизнес старт, 28.03.2019

Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер публикува наръчник за ползването на касовите апарати и какво да прави бизнесът със старите фискални устройства. На 31 март изтича крайният за регистрираните по ДДС лица срок, в който да приведат касовите апарати спрямо новите изисквания. Срокът се отнася само за търговци, които не използват софтуер за управление на продажбите, а ги отчитат само чрез фискално устройство. Вече има над 130 000 регистрирани устройства, заяви Данко Мицев, учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Във вече регистрираните устройства има информация, която търговците са длъжни да съхраняват 5 г. Затова трябва да бъдем внимателни какво се случва със старите устройства и как се подменят. Вариантите са два. Първият е търговецът да закупи съвсем ново устройство. При тази ситуация опциите са две: първо, старото устройство да се бракува - т.е. изчита се фискалната памет от производителя на фискалното устройство и сваля се контролната лента на SD карта, която се предоставя на търговеца и той трябва да е съхранява в съответния срок".

Втората опция е устройството да бъде дерегистрирано в сървъра по причина за временно му спиране, уточни Данко Мицев. "Всички отчети се предават до сървъра. Устройството спира да работи и остава в този си вид при търговеца", допълни той.

Вторият вариант е старото устройство да бъде преработено и да му се смени моделът, уточни гостът.

"Ако търговецът не съхранява или не предостави информацията от разпечатката на файла от контролната лента, при поискване на такава следва акт за наказание. Ако има промени в срока, те ще се публикуват в „Държавен вестник“, но до момента няма такива и срокът остава 31 март". 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт