Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Енергийните проекти ще осигурят по-голяма диверсификация и сигурност за България, смята експерт

Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, Бизнес старт, 05.03.2019

Рано или късно газовите трасета ще бъдат изградени през България и Гърция. Колкото повече транзитни коридори, толкова по-голяма диверсификация и по-голяма сигурност за България означава това. Това каза Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов по повод обсъжданите проекти за газов хъб в България по време на посещението на руския премиер Димитрий Медведев в София.

„Турски поток“ не е вече турски, ще стане балкански, заяви Павлов.

Той коментира и изявлението на Медведев, че има сериозна пречка за продължението на „Турски поток“ през България.

„Решението е свързано с това как се развива „Северен поток 2“. Двата потока са свързани с решение на ЕК и на всички заинтересовани страни за развитието. Не може да продължава  това разделяне на Европа, двете решения са в ръцете на един – на Европейската комисия“.

Според него двата проекта могат да се случат паралелно и са необходими за Европа. Инвестициите трябва да бъдат гарантирани и искането на Медведев ЕК да даде гаранции за „Турски поток“ е основателно, твърди той.

"Българските официални лица засега споделят оскъдна информация за възможностите и рисковете от продължението на „Турски поток“ през България. Знае се, че индикативната стойност на газопровода е около 2.8 млрд. лв".

Павлов коментира изказването на министър-председателя Бойко Борисов, че България на практика не иска нови количества газ, а просто търси възможност да си напълни тръбите, когато количеството газ към Турция към действащия газопровод спре.

„Това, което каза премиерът Борисов, е свързано със стремежа и желанието на българската страна да компенсира изключването на транзита, който сега идва от Украйна и ние доставяме в Турция. Нормално е, когато този обем отпадне при стартирането на проекта „Турски поток“, премиерът да е притеснен и да търси решение това да бъде възстановено".

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт