Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България зае водещо място в индекс за икономическо равенство между половете

Цветанка Минчева, член на УС на Съвета на жените в бизнеса, член на УС в УниКредит Булбанк; Мария Маврудиева, изп. дир. на Съвета на жените в бизнеса, Бизнес старт, 01.03.2019

Цветанка Минчева, член на УС на Съвета на жените в бизнеса, член на УС в УниКредит Булбанк; Мария Маврудиева, изп. дир. на Съвета на жените в бизнеса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Минчева, член на УС на Съвета на жените в бизнеса, член на УС в УниКредит Булбанк; Мария Маврудиева, изп. дир. на Съвета на жените в бизнеса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При стартирането на глобалния индекс на Световната банка, измерващ по над 30 критерия равенството между половете в над 180 държави, преди 10 години, нито една от държавите не успя да получи максималните 100 точки. Към момента отличниците в показателя са 6 (Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция), а България се нарежда сред първите 30 държави с резултат от 93,75 точки. Това каза Мария Маврудиева, изп. дир. на Съвета на жените в бизнеса, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Дамите са на ръководни постове у нас обаче заемат предимно по-ниски управленски позиции, трябва да се предостави шанс на тези жени да подобрят уменията си, да повярват в талантите си и да се развиват“.

Ключът към успеха е в постигането на баланс на ръководните позиции във всяка една компания, а зачестилите разговори за мястото на жените в управленските процеси на дружествата не значат феминизъм, коментира Цветанка Минчева, член на УС на Съвета на жените в бизнеса.

Не става въпрос за феминизъм, всичко зависи от личните данни, представянето и желанието за работа. Важно е мъжете и жените да имат правото на равен старт“.

Според нея новото поколение служители изисква ключови промени в работната среда и законите.

За бизнеса е много важно да разбира какви са нуждите на младите хора. Те са все по-свързани, все по-мобилни"

Успешен опит от чужбина може да се използва при взаимстването на практики за развиване на потенциала на работниците, смята Маврудиева.

Офисът вече е едно общество, един организъм, който развива свой собствен живот. Инвестицията в него е това, върху което бизнесът трябва да се концентрира".

Съветът на жените в бизнеса в България и Световната банка организират събитие днес „Жени, бизнес и законодателство 2019“, което ще се проведе oт 11:00 часа в хотел „Интерконтинентал“. На форума се очаква изпълняващият длъжността Президент на групата на Световната банка Кристалина Георгиева да представи последния глобален индекс на институцията по темата. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт