Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са съставките на испанското здраве - кухнята, сиестата или социалната политика?

Биляна Манолова, заместник-председател на Българско-испанската търговска камара, Бизнес старт, 26.02.2019

Испания е държавата с най-здравото население в света, показват резултатите на  Bloomberg Healthiest Country Index 2019, който сравнява 169 страни. В анализа се вземат фактори като нивото на тютюнопушене, процентът на хора с наднормено тегло, достъпът до питейна вода и наличие на канализация, продължителност на  живота. "Първото място за Испания е заслужено, начинът на живот на испанците е пример за държави като нас". Това потвърди Биляна Манолова, заместник-председател на Българско-испанската търговска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Целта на Българско-испанската търговска камара през последните 10 г. е да извлече най-доброто от начина на живот на испанците и да го пренесе в България: хранене, здравеопазване, и др.  Желанието на бизнеса е нашата страна да има търговско аташе не само в Мадрид, а и в Андалусия, защото това е най-голямата област в Испания с най-голяма концентрация на производители", каза Манолова.

И здравеопазването в Испания е най-доброто в Европа, посочи гостът и добави, че част от здравословния ден на испанците - сиестата, или следобедното време за дрямка, е между 2 и 4 часа. Следобедната дрямка помага на испанците да си починат и да се върнат отново на работа, заредени с енергия. Според нея сиестата е ключова за показателите на Испания.

Здравословното хранене е основно ключът към здравето на испанците, те използват в менюто си зехтин, червено вино.

„Испанците се издигнаха до второ място в класацията за най-здраво сърце, което означава, че нямат стресови ситуации. Имат много добро психично здраве, те са с най-малък процент самоубийства в Европа. Заслуга за това има и начинът на живот, който те се опитват да водят като нация, наблягат изключително на средиземноморската диета, използвайки много пресни плодове, много зеленчуци, червено вино, хамона, макар че в последно време го определят като рисков, намаляване на тютюнопушенето“, обясни  Манолова.

Тя каза, че испанците използват европейски програми за намаляване на пушенето на цигари и затлъстяването.

„Те използват само екстра върджин зехтин, който намалява холестерола и се бори с лошия холестерол, който оказва влияние върху сърдечно-съдовата дейност. Това е страната с най-малък процент на заболеваемост от инфаркти и инсулти. Консумират сурови ядки, най-много бадеми,  имат плантации от бадеми, орехи, всички видове ядки, но в два аспекта – или карамелизирани, или в сурово състояние. Другият продукт, характерен за менюто на здравите испанци, е медът, те са много добри производители на мед , консумират го като заместител на захарта. Една част от Испания почти не консумира захар и захарни изделия“, обясни Манолова.

Тя потвърди, че в някои райони на Испания е много трудно човек да си купи шоколад. Гостът сподели от личен опит, че през лятото в Южна Испания и в цялата област Андалусия трудно се намира в търговската мрежа такъв вид захарен продукт.

Стокообменът между България и Испания за първите 9 месеца на 2018 г. е бил 1,8 млрд. евро, като по-голямата част е внос на испански стоки в България. Основният продукт от хранително-вкусовата промишленост е зехтинът, следват рибни продукти, хамон, консерви. А в текстилната индустрия испански марки, наложили се в нашата страна, са Zara, Mango, Massimo Dutti, които са под шапката на Inditex. Други стоки, които Испания внася у нас, са свързани със строителството. В обратната посока обаче българският износ е по-слабо развит.

„Ние като организация работим над два големи проекта, единият ще се състои през март, а другият през юни. Проектът, който е през юни, е т.нар. шоурум в Барселона. Целта ни е да представим на испанските дистрибутори и на всички лица, които са заинтересувани като вносители, специфични български продукти. Пречката е в това, че много малка част от българските производители виждат в Испания потенциал да се развиват. Основната причина е голямото разстояние, което е свързано с изключително големи транспортни разходи. И нямат  подкрепа от българска страна на национално ниво. Второто събитие, което е през март, е в областта Естремадура, също по две направления – изпращаме български фирми да участват в търговски мисии и организация на бизнес форуми, за да можем да представим България като потенциална страна не само за производители, а и за инвестиции“, каза Манолова.

Гледайте повече във видео материала.

 


 

Последни новини
Още от Бизнес старт