Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Увеличените средства от ЕС за България, Румъния и Гърция ще имат логични основания

Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола", Бизнес старт, 15.02.2019

Новината за подкрепата от страна на ЕП на увеличението на финансирането на България от европейски фондове за следващия програмен период се очаква от последните 7 - 8 месеца. Тя се основава и на общи политики на съюза, по които имаше консенсус, а увеличение на средствата е предложено за няколко държави, като най-съществено е за България, Румъния и Гърция. Това становище сподели Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Предстои това да бъде гласувано от европейския парламент, но Манов посочи логиката на предложенията за тези увеличени средства от структурните фондове на ЕС.

"България, Румъния и Гърция попадат в два приоритета, които ставата основа на това голямо увеличение. Те са в най-неравностойно икономическо положение, показателите на страните от Централна Европа като Чехия, Словакия и Полша като стандарт на живот надминаха тези в Гърция. Други държави, за които има съществено увеличение на бюджетите, те са от Стара Европа, са Испания и Италия, в които имаме невъзстановяване от кризата от 2009 г. и това е едната от причините, а освен това те имат доста разходи поради положението си на южната граница на Европа с мигрантите. Това са основните причини, които засягат България. В логиката на разпределението на средствата имаше един нов компонент, свързан с мигрантите, поради което и ние имаме съществено подобрение", каза още Манов.

Кои фундаменти и политики са в приоритетите на финансова подкрепа от ЕС в следващия програмен период - гледайте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт