Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Средствата за независимо изкуство, отделяни в България, са минимумът, определен от ЕС

Неда Соколовска, режисьор, Бизнес старт, 31.01.2019

В последните години средствата, отделяни за култура в България не са толкова, от колкото културната сфера има нужда. Това прави програмата за развитие на културното предприемачество дългоочаквана у нас. Такова е мнението, споделено от Неда Соколовска, режисьор, създател на Студио за документален театър VOX POPULI, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Според Соколовска е спорно доколко културата представлява приоритет на политиките в България.

"Надявам се, че това се променя за добро, но са малко програмите, които финансират независими проекти, НПО, културни предприемачи извън структурата на държавната система. След влизането ни в ЕС, по мои наблюдения, средствата, които се отделят в България за независимо, неинституционално изкуство, са минимумът, наложен от европейските директиви", посочи режисьорът.

Програмата за културно предприемачество има широк спектър на подкрепа за проекти, които могат да кандидатстват. Стимулира се партньорството на български организации с държавите Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, необичайно е като сътрудничество и няма традиции, каза Соколовска, но необичайният и провокативен контакт може да доведе до добри резултати.

"Има надежди, че големият бюджет за подкрепа ще бъде разпределен правилно. Ще финансира проекти, които ще имат най-голямо въздействие и устойчивост. Това винаги е основно притеснение при разпределение на капитали, че част от тях могат да бъдат насочени в неизвестна или в неправилна посока", каза още Соколовска.

Сега няма мащабна културна стратегия за развитие, посочи още режисьорът, затова и изборът на проекти, които ще получат одобрение, ще е съпроводен с надеждата за открояване на различни таргетни групи, с мисъл за бъдещо развитие на културния сектор. Да не се финансират проекти с кратко въздействие, които бързо ще отшумят и ще бъдат забравени, по думите на Соколовска, е свързано с критериите за устойчивост, когато става дума за културната сфера. Доказването на един театрален спектакъл е сложно, тъй като това е нещо ефимерно.

"Но устойчивостта е един от задължителните за доказване параметри на проектите и сега", каза Соколовска, според опита й с много кандидатствали проекти, повечето от които успели да получат финансиране.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт