Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Шандор Чани: Оптимист съм за икономиките на Балканите

Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на OTP Bank, Бизнес старт, 17.01.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямата унгарска банка OTP Bank  се цели в лидерската позиция и в България. Банка ДСК (дъщерна на OTP Bank) финализира придобиването на SG Експресбанк и това създава условия двете банки да работят заедно като най-голямата в България, смятат собствениците им.  За перспективите пред банковия сектор в България говори в специално интервю на Христо Николов за предаването "Бизнес старт" Шандор Чани,  председател на УС и главен изпълнителен директор на OTP Bank.

ОТР Bank от 15 години е водеща в Унгария. Мисля, че ако една банка е голяма, това не означава, че тя не може да функционира добре.  Това е една банка със старомодно управление на рисковете", каза Чани.

По думите му ЕЦБ вече направи стрес тестове на 50 те най-големи европейски банки, сред които е била и OTP Bank. Кредитната политика и на OTP Bank, и на Банка ДСК е една и съща,  самата банка е проучила портфолиото на SG Експресбанк и е убедена, че купува едно много качествено портфолио", заяви Чани. "За момента нямаме конкретни планове за закупуване на друга българска банка. Не казвам, че това е изключено да се случи в по-далечното бъдеще, но пазарният ни дял е голям и засега сме доволни от него".

По повод цената, която не бе обявена, по сключената сделка, Чани коментира: "Това е частна сделка между купувач и продавач и докато не съм упълномощен от страна на продавача, не мога да ви информирам за конкретната цена. Горе-долу този марж на цената може да бъде отгатнат от увеличението на капитала с 600 млн. евро. Оттук не е трудно човек да си направи изчисленията".

Чани коментира банковия сектор в България като нерисков сегмент, при наличие на ниска кредитна задлъжнялост.  "Доколкото познавам данните, нивата на задлъжнялост при ритейл банкирането в България не са високи. При корпоративното банкиране тези показатели също не са високи. Естествено, качеството на портфейлите в отделните банки е различно".

Дали икономиките в Централна и Източна Европа ще останат в по-малка степен засегнати от евентуално забавяне на световната икономика, Шандор Чани изрази мнението, че забавянето на растежа е факт, що се отнася до световната икономика.

"Това се отнася най-вече за САЩ, но има влияние и върху европейските страни. И по-рано съм казвал, че регионът на Централна и Източна Европа и Балканите ще имат най-динамично развиваща се икономика. Естествено, трябва да се внимава, това да не доведе до прегряване. Но като гледам ситуацията, засега не трябва да ни е страх от това. Много е важно, че това икономическо развитие стои в хармония с балансовите показатели на кредитните институции. Задлъжнялостта на страната също е ниска".

Цялото интервю гледайте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт