Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще спечелят ли Германия и Франция битката срещу надигащия се евроскептицизъм

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, Бизнес старт, 14.01.2019

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новото споразумение между Германия и Франция в областта на сигурността е послание към евроскептиците и към създаващия се югоизточен фронт Италия – Полша. Проблемът е, че и двете държави са в много тежка вътрешнополитическа и външнополитическа ситуация. Франция и Германия от много години са мотора на Европейския съюз (ЕС), но преди бяха подкрепяни от Великобритания, Италия, Испания и най-вече от САЩ. Тогава, преди толкова години, това беше наистина един много силен двигател за подем на Европа. Сега всичко това е разбито. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Настроенията от САЩ са антиевропейски. Преобладават мнения против политиката на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон от гледна точка на екология и опазване на околната среда. Великобритания в момента е в изключително тежка криза, Италия категорично върви по друг път. Така че двете държави правят отчаян опит да продължат да бъдат двата стълба, единствените два стълба на европейската стабилност".

Той коментира, че е необходимо Макрон първо да успокои политическата ситуация във Франция. 

Според него новият лидер на Християндемократическия съюз в Германия Анегрет Крамп-Каренбауер е по-консервативна от Меркел.

"Тя трябва да излезе много бързо от сянката на канцлера Меркел. Даже очаквам тя да смени Меркел преди изтичането на мандата й като канцлер. Колкото по-бързо Каренбауер започне да управлява не само партията, но и държавата, толкова по-бързо тя ще успее да успокои напреженията".

Керемедчиев говори и за външната политика на българското правителство.

"България е на ръба като поведение в европейското семейство. Правителството по-скоро говори с езика на Вишеградската четворка. България в момента има леко шизофренна външна политика. От една страна, се говори твърдо против мигрантската вълна и за защита на външните граници, от друга страна, правителството продължава да се опитва да се явява като близък съюзник на Германия, особено на отиващия си канцлер Меркел".

Целия разговор може да проследите във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт