Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Училищата в големите градове у нас нямат достатъчно преподаватели и пространство за занималня

Румяна Шаламанова, Сдружение Знам и мога, Бизнес старт, 14.09.2018

Все повече родители търсят занимални за децата си, целодневно обучение в училище или допълнително обучение след училище. Малко деца на възраст между първи и четвърти клас не посещават допълнителни часове след учебния ден. В училищата в големите градове у нас обаче има липса на преподаватели и пространство за занималня. Това каза Румяна Шаламанова, Сдружение „Знам и мога“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Шаламанова посочи, че високият интерес към занималните води до посещение на твърде много деца и невъзможността на учителите да се справят с тях.

Според госта обвиненията към учителите в тази насока обаче са неоправдани.

„Децата на занималня са твърде много. Учителите трябва да се грижат за тях и да ги наблюдават, трудно е по време на тези часове да се обърне индивидуално внимание на всеки ученик“.

Шаламанова добави, че от изключителна важност при избора на дейност на учениците след училище е родителят ясно да определи целите, които иска детето да постигне.

„Част от родителите търсят помощ за децата си за писане на домашните работи. Друга част целят индивидуални грижи и създаване на навици. Все пак и децата са различни“.

Рискът дете да не успее да бъде записано за занималня в държавно училище е голям, посочи още гостът.

„Родителите се оказват принудени да търсят частни занимални, тъй като в държавните училища има критерии и след определен брой записани деца услугата не може да се ползва. Така при изборът на частни занимални от основно значение се оказва размерът на таксата. Тя варира между 200 и 500 лв. като в тази сума са включени различни компоненти“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт