Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ИКТ секторът у нас разполага с голям брой възможности за развитие

Петър Статев, ИКТ Клъстер, Бизнес старт, 12.07.2018

Пред сектора съществуват две мощни движения, които дават перспектива за устойчиво планиране на растежа на ИКТ бизнеса. Това каза Петър Статев от фондация „ИКТ Клъстер“ в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„От една страна е продължаващият интерес към България като аутсорсинг дестинация. През последните няколко месеца всички големи аутсорсинг компании, които в началото бяха разположени само в София и Пловдив, отвориха офиси във Варна, Бургас и Русе. Това е ясен знак, че бизнес има и ни трябват квалифицирани кадри“.

По думите му всички средни и големи компании в сектора са направили или собствени инструменти за създаване на кадри, или участват и използват резултатите на някои от модерните академии.

Що се отнася до инфраструктурата, Статев посочи, че понастоящем и в следващите няколко години в България се развиват серия от инфраструктурни проекти, в които има значително количество компоненти на високи технологии – тол системата например.

„Тя е преди всичко система на ИКТ. В последствие big data и изкуствен интелект също могат да бъдат приложени“.

Статев каза още, че в посока на умните градове има български софтуер и български компании, които формират компоненти. Той побърза да добави, че въпросът за изграждане на съвременни и ефективни системи за управление на градската среда и нейното планиране е толкова комплексен, че в световен мащаб няма компания, която сама да планира това.

„Изграждането на умен град е конгломерат от решения и възможности“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт