Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

След изборите в Турция – убедителна победа за Ердоган

Тайфур Хюсеин, журналист, Бизнес старт, 25.06.2018

Според най-новите резултати от Анадолската агенция при 99,1% обработени бюлетини подкрепата за Ердоган е 52,5%, за основния опозиционен лидер Мухарем Индже на този етап – 30,6%, за прокюрдския кандидат Селахатин Демирташ – 8,3% , а за Мерал Акшенер - лидерката на новата формация „Добра партия“ - 7,3%. Това каза журналистът Тайфур Хюсеин в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов по повод проведените президентски и парламентарни избори в Турция.

По думите му при парламентарните избори резултатите са следните:

AKP – управляващата партия получава 42,49% от гласовете и 293 депутати в турския Меджлис. Основната опозиционна партия CHP – 22,67% и 146 депутати, прокюрдската партия се нарежда на трето място с подкрепа от 11,60% и 67 депутати. За коалиционния партньор на управляващата партия MHP – 11,13% и 50 депутати и “Добрата партия“ успява да прекрачи изборния праг – получава 10, 01% и 44 депутати в Меджлиса.

Журналистът отбеляза, че за разлика от предишни избори, сега има тотален контрол над медиите и данните на Анадолската агенция, която е държавна, са единствените, които са на разположение. „Преди имаше опозиционни медии с по-достоверни данни“.

Хюсеин посочи, че в сравнение с предишните парламентарни избори подкрепата за управляващата партия AKP намалява с над 7%.

„Виждаме, че Партията на националистическото движение MHP се е превърнало в патерица на управляващата партия, като предоставя още 50 депутати към 293-мата народни представители на AKP, така че Ердоган успя да извлече максимума от това, което искаше. Той е вече президент на президентска република от турски тип, както той го нарича, и има пълното мнозинство в турския Меджлис“.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт