Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пътища за развитие на селскостопанската политика в ЕС и България

Светлана Боянова в Бизнес старт, 15.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Селскостопанската политика е от изключителна важност, не само за доходите на фермерите, но и за опазване на околната среда, за поддържане на селските райони, осигуряване на храната - това са все важни цели, които ще продължат да имат своето значение. Това каза Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "В рамките на председателството, най-важния и основен приоритет за мен, който е посочен в програмата ни, като председатели, е именно да се водят преговорите по бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. Редом с тази тема ще има и няколко досиета, свързани с ветеринарни въпроси, с горски въпроси, с нелоялни търговски практики, с цените, които нашето председателство също е сложило в програмата и няколко теми, свързани с рибарската политика". 

"Основната тема - бъдещето на ОСП - до голяма степен ще зависи от многогодишната финансова рамка. Със сигурност по време на председателството на България ще бъде една много важна дискусия и промените ще зависят от финансовата рамка".

Страните членки настояват за силно финансирана селскостопанска рамка, но сега дискусиите водят в друга посока, добави събеседничката. "Дори и Франция, която е най-големият защитник на селскостопанската политика и субсидиите на фермерите, преразглежда позициите си. Макрон е изпратил писмо до Брюксел, в което казва, че трябва да се разруши табуто за селскостопанските субсидии. До сега Франция винаги е защитавала субсидиите". 

Последва и едно признание и от Юнкер, който също каза в едно изказване, че няма да позволи да се правят "кървави орязвания на селскостопанската политика", което обаче предполага, че ще има орязвания, каза още Боянова. 

По думите й не само размерът на финансирането, но и моделът също ще бъде променян. Тя каза, че има "сериозно предложение за изменение на структурата на плащанията", като стремежът е те да се правят "съобразно кройката на съответната държава - тоест да се избере точно кои мерки да се прилагат , за да се постигнат целите". 

"Да се изготвят т. нар. стратегически планове - предварително ние, като председатели, ще трябва да съдействаме за приемането на регламентите, на законодателството сега, но това законодателство да урежда мерки - например всяка една държава да включи няколко мерки - примерно директни плащания - N на брой, селски райони - N на брой, и всяка държава-членка да изготви стратегически план, който е подходящ за неговата страна".

Последни новини
Още от Бизнес старт