Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Търговията ЕС-Африка расте, но потенциалът е огромен

Д-р Едуард Маринов, икономист, Бизнес старт, 13.12.2017щ

Ръстът в търговските отношения на ЕС с Африка е налице. Африка винаги е била сериозен търговски партньор на Европа, като половината от търговията е със страните от Северна Африка, от крайбрението на Средиземно море, но все по-вече растат отношенията с държавите от Субсахарска Африка.

Това посочи в „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова икономистът д-р Едуард Маринов.

Към момента търговските отношения между Европа и Африка представляват, в огромната чат от случаите, внос на суровини и непреработени продукти в ЕС и европейски износ на преработени продукти, машини, лекарства.

Именно тук, в постигането на реципрочност в експорта, смята Маринов, се крие огромен потенциал.

На какво се дължи икономическият подем на африканските държави – на по-добрата икономическа стабилност, на инициативите в рамките на самия континент, както и на външни такива, целящи избягване на регионалните конфликти.

Според икономиста в търговията между Африка и ЕС се крие огромен потенциал, но следва европейските страни да приемат „Черния континент“ единствено като източник на суровини, както и да се преодолеят зависимостите от бившите метрополии като Франция например. Апропо, 90% от търговията по оста ЕС-Африка се осъществява от бившите колониални сили.

Последни новини
Още от Бизнес старт