Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кой ще бъде новият председател на Еврогрупата?

Проф. Динко Динков в Бизнес старт, 04.12.2017

Едва ли можем да очакваме революционни последици, който и от четиримата кандидати за поста на председател на Еврогрупата да бъде избран. Това каза проф. Динко Динков от УНСС в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Гостът коментира избора на наследник на досегашния председател на Еврогрутата Йерун Дейселблум. Кандидатите за поста са Мариу Сентену, министър на финансите на Португалия, Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург, Петер Кажимир, министър на финансите на Словакия и Дана Рейзниеце-Озола, министър на финансите на Латвия. 

Това е един неформален механизъм в ЕС, но много влиятелен, с голяма тежест, добави гостът. "Ръководителят на Еврогрупата винаги е играл важна роля. Както Жан-Клод Юнкер, който сега е председател на Европейската комисия, така и сегашния председател Йерун Дейселблум, бившият министър на финансите на Холандия. Мандатът е две години половина".

"Ръководителят на Еврогрупата е практически ръководител на стабилизационния механизъм на ЕС, тоест как да бъдат подпомагани страни, които са изправени пред проблеми. Тук ролята на председателя на Еврогрупата е много голяма. Напоследък се долавя тенденция на опит на европейския съюз и специално на паричния съюз е да се отдалечи и еманципира от МВФ. От там и големия интерес към личността на председателя на Еврогрупата - дали ще се засили това отдалечаване".

Какви са политическите измерения на този пост? Защо словашкия и португалският кандидат излизат на преден план? Стават ли по-уязвими с две кандидатури социалистите в Европейския парламент? Кои са сериозните въпроси, които поставя кандидатурата на Словакия? 

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт