Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Финансовата рамка на тол системата

Веселин Грозданов, Клъстър "Зелен транспорт", Бизнес старт, 13.10.2017

Преди да се отворят ценовите оферти, бяха предвидени 200 млн. за тол система. Но тя ще струва с 50 млн.лв по-малко, което е добре за бюджета на държавата и за данъкоплатците. Това коментира Веселин Грозданов от Клъстър "Зелен транспорт" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

На въпроса дали при 20 ст. средна цена за километър ще се изплати тол системата за една година, Грозданов посочи, че е нужна диверсификация.

По думите му има значение дали автомобилът е лекотоварен или тежкотоварен, кога е произведен и т.н

„Щом ще изграждаме толкова модерна тол система чрез сателитно позициониране, тя би могла да следи и какъв е трафикът. В определени часове да се стимулира преминаването през републиканската пътна мрежа, а в часове с пиков период на използване, да се повишава цената, за да се намали трафика“.

Според него другият важен въпрос е какъв ще бъде трафикът.

„Предполага се, че ще събираме средства между 800млн. и 1 млрд. лв на година. Но тази система има и много разходи, които трябва да се изплащат всяка година за поддръжката ѝ. Предвижда се и за 2 години да се изплати, и за 3, а сега има предположения и за 1 година“.

Той обясни, че ако сложим много висока цена за преминаване през нашите пътища и не предлагаме достатъчно качество, трафикът може да ни заобиколи и да оставим местния бизнес да изплаща тази система.

„ЕС казва, че трябва да се изгради в цяла Европа единна система за таксуване. В момента из цяла Европа са различни системите, с различни бордови устройства и различно отчитане“.

Грозданов допълни, че в Западна Европа системите са по-модерни, отколкото в Източна Европа.

„Питаме се дали имаме нужда от такава модерна система, при положение, че нашите съседи – сърби, хървати – са на бариерен принцип чрез билет. Но пък сме част от ЕС, трябва ли да внедряваме система, която после да се налага да я модернизираме?“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт