Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ядрената енергетика е застрашена да се превърне в джудже към 2050

Генади Кондарев в Бизнес старт, 28.08.2017

Напълно реалистична изглежда прогнозата към 2050 година делът на соларната енергия в енергийния микс да надскочи този на ядрената енергия. Това каза Генади Кондарев, енергиен експерт от сдружение "За земята", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"В световен план имаме около 300 гигавата инсталирани мощности в соларна енергия. Разбира се, те не работят така, както работят ядрените реактори - 8000 часа в година и е базова мощност. Соларните работят далеч по-малък брой часове, но всяка година ръстът на инсталираните соларни мощности нараства. Миналата година имахме около 70 гигавата нови инсталирани мощности. За 2017 очакванията са около 85 гигавата да бъдат инсталирани в световен план".

В целия свят имаме около 400 действащи ядрени реактора, като няколко страни са дали заявка, че излизат от ядрената енергетика, каза гостът. "Почти няма нови ядрени проекти, които да могат да се случват без бариери и сериозни предизвикателства и явно, тази енергетика няма голямо бъдеще".

"В много части на света това, което се инвестира в проекти за възобновяема енергия, надхвърля това, което се инвестира годишно в конвенционални енергийни източници, в ядрена енергетика. Не само ядрената енергетика е застрашена да се превърне в едно джудже към 2050, аз бих казал, че и голяма част от конвенционалните източници също са тръгнали по този път".

Само в мечтите на някои енергетици ли бе темата за ядрения ренесанс? Какво се изпуска от уравнението при калкулацията на цената на ядрената енергия? 

Последни новини
Още от Бизнес старт