Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не на реформите, да на трансформациите – Макрон в национален и общоевропейски план

Проф. Димитър Веселинов, преподавател в СУ, Бизнес старт, 25.08.2017

Посещението на Енанюел Макрон в България толкова скоро след избирането му за президент е знак за новата му визия за Европа. Не можем да кажем, че той е еврофедералист, еврофил, но той е един европейски ориентиран политик. И той вече започва да представя тази си визия за Европа, съчетавайки вътрешната политика на Франция с външната й такава.

Това коментира в ефира на „Бизнес старт" с водещ Иван Нончев преподавателят в Софийския университет проф. Димитър Веселинов.

„За Макрон бъдещето на Франция е свързано с бъдещето на Европа. Неговият проект е свързан със сближаването. Сближаване както в социалната сфера, така и в административната и най-вече финансовата“, каза още той.

„Макрон умишлено избягва думата реформа. Дори специално казва, че французите не обичат реформи, те обичат трансформацията, промяната. Той иска именно това – да промени. Това е неговата сила“, допълни госта в студиото.

По думите на професора посещението на френския президент в Източна Европа е свързано със споменатата вече неговата визия за Европа. „Втората причина е чисто икономическата такава, която не мога да коментирам в детайли. Струва ми се, че ще бъде засегната и военната част, което не бива много афиширано“, смята проф. Веселинов.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт