Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се върне ли Полша към тоталитарния контрол на правосъдието

Любов Панайотова в Бизнес старт, 21.07.2017

Полша е изправена пред заплахата да загуби своя глас пред Съвета на Европейската комисия и да няма право да гласува, след евентуално прилагане на Член 7 на ЕС. Това коментира Любов Панайотова от фондация "Европейски институт" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Приетите в Полша четири закона категорично ограничават независимостта на съдебната власт и бяха капката, която преля чашата на положението, случващо се в момента в Полша".

Имаше най различни поводи за притеснение по отношение на зачитането на човешките права и те предизвикаха много сериозни брожения в Полша, каза Панайотова. "Има много силно влияние на църквата, а в момента виждаме, че правораздаването ще бъде подчинено на управляващата партия".

"Назначението на върховни съдии ще минава през одобрението на министъра на правосъдието, което е просто изумително и ще доведе до абсолютна зависимост. Връщаме се в едни тоталитарни времена, в които назначенията на прокурори и съдии минаваха през решения на партийни централи и идваха с конкретни директиви - кой може да бъде съден и кой не". 

Полша беше флагмана срещу тоталитаризма и това увеличава изненадата от желанието на управляващата полска партия да се опитва да влияе на бъдещите избори и да цели нечестно да ги спечели, коментира гостенката. "Но политическият свят сега е много пъстър".

По думите на Панайотова намесата на ЕК в Полша е на място, защото се нарушават основни принципи, валидни за ЕС. Тя подчерта, че за България и Румъния от години върви "мониторингов сценарий", но "никога тонът не е бил толкова остър спрямо нас, колкото е сега срещу Полша". 

Относно Brexit и напредъка на преговорните процеси гостенката каза, че заради прецедента, който ще бъде създаден преговорите за Brexit ще бъдат много тромави и трудни. Те ще бъдат усложнени и от политическата нестабилност във Великобритания и патовата ситуация на падащо доверие към Тереза Мей и нежелание на който и да било друг политик да поеме нейната роля, носеща само политически негативи.  

Последни новини
Още от Бизнес старт