Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БДЖ е на финалната права в спасяването на компанията

Владимир Владимиров, БДЖ, в Бизнес старт, 23.06.2017

Владимир Владимиров, изп. директор на Холдинг БДЖ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Владимиров, изп. директор на Холдинг БДЖ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отдавна вече в БДЖ не се говори за фалит. Това беше тема през 2009-2010. За да се стигне до тук БДЖ извървя много дълъг и тежък път. 2011 имаше и стачка. Преструктурирахме цялата компания. Разделиха се пътнически и товарни превози. Извършихме тотална оптимизация и в двете дружества. Повече от 300 мерки са приложени в процеса на оздравяване на железниците. Тази нотификация идва като потвърждение за успеха на реформите и потвърждава, че и Европейската комисия смята, че компанията е жизненоспособна. Намираме се в последната, финална права, в спасяването на компанията. Това е една косвена подкрепа от страна на ЕС с решението на държавата да предостави на БДЖ 224 млн. лв. Това каза изп. директор на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"След това трябва да започнем преговори с кредиторите за погасяване на задълженията. Имаме и 21 проекта, по които работим, за да преминем от фазата на оздравяване на компанията към фаза на развитие". "Ключовият проект е, че най-късно септември месец, ще се стартира процедура по закупуване на нови, модерни влакове, за да може в края на този мандат на правителството да имаме и нови влакове, които да се движат по релсите на България".

Отпускането на средствата за БДЖ е обвързано с концесията на Летище София, припомни гостът. Той каза, че преговорите с Министерството на финансите винаги са тежки, но "този път се надяваме да бъдат и успешни". Министерството, естествено, е по-консервативна институция и търси баланс на интереси, но "ще се търси мостово финансиране до приключване на концесията, след което тези средства ще бъдат възстановени на държавата".

"БДЖ пътнически превози няма как да бъде печеливша, защото изпълнява социална функция, но БДЖ е длъжница на българските граждани, но вярвам, че с тази нотификация може да се очаква постепенно подобряване на услугата. Можем да очакваме, че през следващите 10-на години, ако държавата се ангажира с по-умерено, но редовно финансиране от тук нататък, ще имаме железница със съвременни влакове, която е равностойна на железниците в Европейския съюз".

Какви са очакванията за преговорите с кредиторите и с Министерството на финансите? Какво се случва с товарните превози? Какви са другите проекти, по които работи БДЖ към момента?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт