Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Шансът на България да изпъкне на световната винена карта

Красимир Коев, изп. директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, и Моника Кристман, президент на Международната организация по лозата и виното, Бизнес старт, 30.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световният форум на виното е прекрасна възможност България да покаже на света какви възможности притежава.

Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев президентът на Международната организация по лозата и виното Моника Кристман. Гост в студиото в светлината на предстоящия Световен конгрес по лозарство и винарство , който ще се проведе у нас, бе и Красимир Коев изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев.

„Това, че провеждаме у нас 40-тия Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-тата Генерална асамблея само по себе си е знаково. Защото в крайна сметка на тези форуми нещата, които се приемат, като че ли повече време се помнят и като че ли хората възприемат, че тези решения ще бъдат актуални за по-дълъг период от време в областта на лозарството и винарския бизнес“, каза на свой ред Коев.

„Тези два отрасъла са изключително динамични и се развиват не с години, а с месеци. В крайна сметка важното за България е това, че не само организираме тук конгреса и елитът на лозаро-винарската общност е у нас, а се създават предпоставки отрасълът да се развие с един гигантски скок през следващите 1-2 години в две направления – като инвестиции и и износ на български вина към традиционни и нови пазари“, добави още той.

Акцентът на разговора бе поставен и върху актуалните предизвикателства, стоящи пред лозаро-винарския сектор в глобален мащаб. „Смятам, че най-голямото предизвикателство са климатичните промени. Те са свързани не само с повишаването на температурите, а в техните екстремни промени. Или е много студено, или е много горещо, има градушки и слана. Именно гъвкавостта в контекста на тези явления е най-голямото предизвикателство“, отчете Кристман.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт