Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Обиколките на Тръмп по света са знакови

Доц. Костадин Грозев в Бизнес старт, 25.05.2017

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На повърхността външната политика на Тръмп изглежда добре, по-добре от политиката на Обама, но от тук нататък всичко зависи от конкретното съдържание, с което ще се напълни. Това каза доц. Костадин Грозев от Софийски университет "Св. Климент Охридски" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Първото посещение на новоизбрания президент Доналд Тръмп зад граница наистина има тенденции да се превърне в знаково. То се вписва идеално в цялостното му намерение да подчертае, че във външната политика на САЩ с Тръмп започва едно ново начало. В него ще има много по-голяма доза прагматизъм".

"Няколкото месеца в Белия дом са преначертали доста опростенческите виждания за света. Той се държи доста по-президентски и зад това стои и идеята да се преформатира външната политика на страната".

Международната политика е доста по-сложна от предварителните схеми, които имаше в техните представи, каза гостът.

Какви са основните аспекти и влияния, които предначертават външната политиката на САЩ? Премерена ли бе речта на Тръмп пред управляващия елит на арабския свят? Какъв бе резултатът от нея? Директен ли бе Тръмп политически и геополитически и в какво отношение? Каква бе целта на антииранската насоченост на речта? Защо Египет липсва от дневния ред? Каква е геополитическата игра, която се играе и коя е оста, която се изолира

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт