Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Реална ли е заявката за пълен мандат на правителството

Доц. Росен Стоянов, политолог, Бизнес старт, 05.05.2017

Доц. Росен Стоянов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Росен Стоянов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заявката за пълен мандат на правителството е дадена, но има някои скрити елементи, които могат да окажат влияние в обратната посока. Това коментира политологът доц. Росен Стоянов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му ГЕРБ влиза в коалиция с други три партии с отделни коалиционни споразумения. "Трите партии, които изграждат Обединени патриоти, са в различна палитра на националистическите движения от левия до десния спектър. Предстои да видим дали самите те ще имат консенсус по определени въпроси", подчерта Стоянов. 

В структурата на Министерски съвет се откроява позицията на вицепремиера, който ще трябва да координира работата на всички министерства, включително и да изпълнява други задължения. "Това може да бъде интерпретирано като заявка, ако не за втори център на властта, то за много силна втора фигура след министър-председателя Борисов", отбеляза той. 

Политологът открои още и факта, че в новия кабинет има вицепремиер, който е и външен министър, но ресорът му е съдебната система. Това означава, че той ще е шапка на министъра на правосъдието, но и че можем да очакваме сблъсък на характери, подчерта Стоянов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт