Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За и против хазартния туризъм

Димитър Терзиев, бивш председател на ДКХ, Бизнес старт, 04.05.2017

Димитър Терзиев, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Терзиев, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитическото положение на България и забраната на хазарта в съседни на нея държави са сред основните конкурентни предимства на страната ни в хазарната индустрия. Това коментира експертът и бивш председател на ДКХ Димитър Терзиев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По данни на Държавната комисия за хазарта платените данъци само от онлайн хазарт достигат около 125 млн. лева, а от наземен хазарт - около 80 млн. лева, коментира той. 

По думите му забраната за достъп до онлайн платформи, които не са лицензирани по Закона за хазарта не работи достатъчно ефективно. Според експерта добър пример, който може да бъде приложен и в България, е италианският модел, а именно - запазване на забраната, но предоставяне на възможност за кандидатстване за лиценз и отсяване на пазарен принцип. 

Държавата и хазарните организатори трябва да прибегнат до съвместни усилия за ограничаване до минимум на нелегалния хазарт, посочи още Терзиев. Добър инструмент за борба със зависимостите е въведената с новия Закон за хазарта практика, където всеки получил лиценз за хазартна игра плаща определена сума, която постъпва по сметка на Държавната комисия за хазарта и се разпределя за проекти за определени дейности за предотвратяване на зависимостите, отчете Терзиев. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт