Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Динамиките в ценовите нива на петрола

Николай Шуманов, Benchmark Finance, Бизнес старт, 04.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Първото тримесечие записва спад при лекия суров петрол от около 6%, което не се е случвало от 2015 насам. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов Николай Шуманов от Benchmark Finance.

Гостът в студиото допълни обаче, че последната седмица отбелязва най-висок ръст за тази година. „Имаше въоръжени протести около петролните полета в Либия. Това намали производството на страната. Тя не е включена в споразумението, сключено във Виена. На нея й беше разрешено да увеличава своя добив, но той спадна с около 250 хиляди барела на ден, което е сериозен спад и това предизвика един ръст на цената миналата седмица“, обясни експертът.

По думите му всяка една страна си има своите политически и икономически интереси, като производителките на петрол са най-заинтересовани от високата цена на черното злато. „Мисля, че всяка една страна иска да запълни бюджетните си дефицити. 10 седмици поред видяхме увеличаване на петролните кладенци в Щатите“, каза Шуманов и допълни, че другото, което е оказало влияние на черното злато, е ураганът „Тръмп“, който се очаква да спомогне за производството на петрол на Щатите. САЩ искат да станат производител на петрол и сами да задоволяват нуждите си, а не да задоволяват нечии интереси. „Ако видим едно сериозно увеличение на консумацията на черно злато, защо да не видим и едни по-високи цени на петрола“, обясни експертът и добави, че поне в краткосрочен план диапазонът ще бъде $45-60 за барел.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт