Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка

Добрин Иванов, изпълнителен директор АИКБ, Бизнес старт, 28.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

„Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет“, изтъкна гостът в студиото.

„Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период“, каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция. „В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци“, изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт