Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Възможно ли е въвеждането на единна минимална заплата в ЕС

Васил Велев, председател на АИКБ, и Любен Томев от КНСБ, Бизнес старт, 20.03.2017

Васил Велев, председател на АИКБ, и Любен Томев от КНСБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на АИКБ, и Любен Томев от КНСБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безработицата е на много по-ниско ниво, а средните доходи са по-високи в тези държави, в които липсва единна минимална работна заплата. Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "Бизнес старт" с Велко Каменов

По думите му в България съотношението на минимална към средна брутна работна заплата е над 50%, което поставя страната в нездравословна позиция. Производителността на труда в България е много по-ниска, отколкото е равнището на минималната работна заплата, подчерта той. Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ - 30%, а в Китай - под 30%, добави Велев.

В страните с висока поляризация и диференциация на доходите, каквото е и България, експерти съветват минималната работна заплата да следва по-висок относителен дял спрямо средната, коментира от своя страна Любен Томов от КНСБ.

Според Томов през следващите години минималната работна заплата в България ще следва по-обвързан ход в посока нагоре спрямо средната работна заплата от порядъка на 45%-50%. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт