Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Компанията на бъдещето – плоска йерархия, без началници

Антон Ружеков, Виталий Филипов, Сamplight, Бизнес старт, 16.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Що е то „дигитален кооператив“? В студиото на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев гостуват Антон Ружеков и Виталий Филипов от Camplight, които разказват за проекта си. Какъв ключов фактор прави различна една софтуерна компания, с предмет на дейност подобен на останалите хиляди такива?

Това, с което се различаваме, е че реално в по-голямата част от времето се самоорганизираме. Понятието е обвързано с много инициативност, с много проактвност от наша страна, това, че ние сме прозрачни един към друг. Работим в среда, където доверието между нас е много голямо, което ни помага да сме доста по-ефикасни в работата си“, каза Филипов.

Camplight няма вътрешна йерархия. За жалост българското законодателство, чисто административно, не ни позволява това да се случи, затова официално сме ООД. Най-близко до нашия модел е да бъдем акционерно дружество, но за 15 човека това би било малко смешно“, коментира Ружеков. „Ние сме с плоска йерархия, никой не ти дава задачи, никой не ти казва какво да правиш. Всеки сам си разделя времето и проектите, които иска да прави“, допълни той.

Имаме доста проучвания с много такива модели от чужбина. Някои от компаниите са като нас – 15 човека, има други с по 40 хил. Този модел на организация, смея да твърдя, е моделът на бъдещето“, смята Филипов.

Силата ни е, че работим по много изчистен модел. Всъщност правим много по-бързо изпълнение и доставка от другите компании с нормална йерархия. В момента клиентите идват при нас и са много доволни, че работят по такъв начин с нас, защото виждат резултатите. Повечето от клиентите идват при нас с референция, защото знаят за нас от друг клиент“, сподели Руджеков.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт