Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са последните тенденции при финансирането на общините

Добромир Симидчиев, председател на Съвета на директорите към фонд ФЛАГ, Бизнес старт, 09.02.2017

Добромир Симидчиев, председател на Съвета на директорите към фонд ФЛАГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Добромир Симидчиев, председател на Съвета на директорите към фонд ФЛАГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При финансирането на общините на дневен ред излизат вече инструментите за финансов инженеринг, при които се използват грантови средства, към тях се прибавят частни пари и този общ микс става много конкурентен с много ниска цена на капитала. Тези пари се използват от общините под формата на кредити. Това обяви Добромир Симидчиев, председател на Съвета на директорите към фонд ФЛАГ, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това е и бъдещето на оперативните програми, като ще се дава все по-голям фокус на проекти, които имат някаква възвръщаемост. Така общините ще се фокусират върху продукти, които създават икономика или генерират приходи.  

Симидчиев разказа още, че фондът е започнал с капитал от държавата в размер на 50 млн. лв. и сериозен кредит от ЕБВР. В момента той ползва кредити от няколко търговски банки. Капиталът е 100 млн. лв. от държавни средства и 150-160 млн. привлечени средства. 

Той допълни, че повечето общини са изрядни платци. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт