Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политическите лица от миналия век са отговорни за срива на доверието в Европа

Любов Панайотова в Бизнес старт, 02.01.2017

 Любов Панайотова от фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любов Панайотова от фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическите лица от миналия век са абсолютно отговорни за срива в доверието в Европа. ЕС олицетворява определени ценности - равнопоставеност, равни възможности и същевременно виждаме безсилие спрямо терористичните заплахи, мигрантите и определени насилствени похвати, които не принадлежат на това общество, а то не може да се пребори с тях. Това каза Любов Панайотова от фондация "Европейски институт" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.  

"Не можем да се справим с тези заплахи, които те карат да избереш сигурността пред свободата".

Това обърква хората и едни избират крайната десница, със затварянето в себе си, с туширане на определени свободи, други отиват в крайното ляво, което е също толкова опасно. То казва - нека да съжителстваме заедно, но нека икономически да се разпределят по друг начин благата. Обърканите послания доведоха до тези парадоксални избори, които наблюдаваме, обясни гостът.

"2016 Европа нямаше толкова съдбовни избори, каквито предстоят през 2017 - двете фундаментални, движещи сили на Европа са пред избори". 

Много се надявам, че демократичният рефлекс, който сработи в Австрия, ще сработи и в тези две страни и разумът, грамотните хора, хората, които искат прогрес и добро бъдеще за децата си ще се активизират и ще направят правилния избор, каза събеседникът. 

Защо "либерал" се превърна в обида? Защо очакванията на новоприсъединяващите се страни членки се разминаха с действителността? Как се промени България в периода, в който сме член на ЕС? В каква Европа ще живеем следващата година и в бъдеще?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт