Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политическите тенденции, които белязаха 2016

Политологът Ваня Нушева, Бизнес старт, 30.12.2016

Политологът Ваня Нушева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политологът Ваня Нушева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 се забелязва много по-интензивното навлизане на обществени движения на терена на политическото действие както в Западна, така и в Централна Европа и на Балканите. Това коментира политологът Ваня Нушева в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея това е резултат както от недостатъчно ефективното функциониране на традиционните политически партии, така и от факта, че социалната структура на западноевропейското общество не е толкова силно стратифицирана и с толкова силни различия, както е била преди 50 години.

Нушева коментира кризата на представителната демокрация и на модела, по който функционират политическите партии. "Те все повече се отдалечават от традиционния модел, при който политиката е резултат от интегрираните усилия на хората, които се обединяват, за да изразяват чрез свои представители интересите си. Традиционните политически партии у нас и в Западна Европа все повече се превръщат в структури, които недостатъчно адекватно изразяват интересите на членовете си."

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт