Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Каква беше 2016 за авиоиндустрията

Александър Богоявленски, авиоексперт, Бизнес старт, 27.12.2016

Александър Богоявленски, авиоексперт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Богоявленски, авиоексперт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 беше сигурна година за авиацията със сериозен напредък в редицата отношения. Това коментира авиоекспертът Александър Богоявленски в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в момента авиацията "гледа" към нови предизвикателства, свързани с глобалната геополитическа сигурност, проблема с уязвимостта на летищата и самолетите.

"От една страна, трябва да гледаме към предизвикателството тероризъм като най-голямо за авиацията и от друга - вървим към изчерпване на ресурсите. Авиацията е един от най-големите консуматори на горива към момента. Липсва развитие по посока възприемане на алтернативните горива. Бяха направени стъпки в тази посока през 2016, но този процес ще бъде много по-бавен", посочи той.  

Цената на горивото се отрази позитивно на индустрията през последните няколко години, отбеляза Богоявленски. "2016 беше изключително добра в това отношение, защото започнаха да растат приходите и доста компании, които бяха дълги години на загуба, започват да излизат на печалба. В същото време управлението и разходването на този финансов ресурс в компаниите ще бъде от ключово значение, посочи авиоекспертът.

Той коментира и инцидента с руския самолет Ту-154, разбил се в Черно море, малко след като е излетял от град Сочи. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт