Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво се договориха лидерите на ЕС

Борислав Мавров в Бизнес старт, 16.12.2016

Борислав Мавров, Фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Мавров, Фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обликът на Европейския съюз през 2016 и предстоящите през 2017 ще зависят от "малките битки", които ще се водят вътре в ЕС. Резултатите от референдуми, избори и борбата с популизма влияят косвено върху политиките на Европейския съвет - вътрешни и външни. Това каза Борислав Мавров от Фондация Европейски институт в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

Санкциите срещу Русия, които европейските лидери решиха да удължат с 6 месеца, са следствие на неспазване на ясно поети задължения - минските споразумения, каза Мавров. "Аргументите, че биха имали негативен търговски ефект за Европа не би трябвало да са водещи". 

Гостът определи като успех за срещата на лидерите в Брюксел, постигането на категорични послания спрямо Русия по отношение на Украйна, но според него Европа е трябвало да вземе отношение и по въпроса за жестокостите, проявени в Сирия при Алепо. 

Постигнатата договореност с Холандия, която наложи вето за приемането на Украйна в ЕС, по думите на госта е успешна крачка. "Гаранциите, които ще успокоят страховете на Холандия, касаят начина, по който ще вървят споразуменията с Украйна и, че няма да се стигне до автоматична перспектива за приемането на страната в ЕС".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт