Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво представлява социално ангажираното изкуство

Мила Банчева, актриса и Неда Соколовска, режисьор, Бизнес старт, 11.11.2016

Посетители се редят на опашка за представлението "Фантомът на операта" в Медисън Скуеър Гардън, Ню Йорк Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Посетители се редят на опашка за представлението "Фантомът на операта" в Медисън Скуеър Гардън, Ню Йорк Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Изкуството се обръща все повече към темите и проблемите, които вълнуват нас като хора в нашия живот днес и това е глобална тенденция. Като реакция към тази необходимост се появява един по-силен интерес към документалното и социално ангажираното изкуство. Това заяви режисьорът Неда Соколовска в "Бизнес старт" с Йоанна Николова. Заедно с актрисата Мила Банчева тя развива Стидиото за документален театър Vox Populi, въвеждайки една нова и непозната за нашата сцена техника, наречена "вербатим", което означава "дословно". 

"Чрез нея актьорите възпроизвеждат гласове на предварително интервюирани хора и всички наши спектакли са направени след проучвания и интервюта, които сме провели с хора по различни теми. Темата за бежанците ни запали, защото това е изключително важен, болезнен процес за всички нас, и няма да приключи скоро", каза Соколовска. 

"За мен новото беше, че трябваше да напусна театъра като убежище и да се срещна очи в очи с хората, от които съм взела интервюта", каза Банчева. "След нашите представления хората са впечатлени, приближили са се до историята и си отиват, мислейки си за тази история, която остава в тях", допълни тя. 

Да правиш независимо изкуство е трудно, защото ние, за разлика от институционалните театри нямаме държавна субсидия. В институционалните театри срещу всеки продаден билет държавата изплаща субсидия, каза Соколовска, подчертавайки, че частните театрални постановки биват финансирани чрез предварителен проект, осигуряващ не повече от 40-50% от средствата.

Следващият им спектакъл се нарича "Дом" и ще се играе на 18 ноември, а на 28-ми зрителите ще могат да видят постановката "Мир Вам". 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт