Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България не е в шампионската лига по корупция

Доц. Пенчо Пенчев, преподавател по Стопанска история в УНСС, Бизнес старт, 28.10.2016

Доц. Пенчо Пенчев, преподавател по Стопанска история в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Пенчо Пенчев, преподавател по Стопанска история в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма корупционна практика, която познаваме в момента и която няма своите корени в периода непосредствено след Освобождението или първите 33-34 години от формирането на българската държава. Това каза преподавателят по Стопанска история в УНСС доц. Пенчо Пенчев в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Първото българско правителство е формирано на 5 юли 1894. На 9 юли е първото съмнение за корупция в съдебната система", отбеляза доц. Пенчев. 

По думите му България не е в шампионската лига по корупция както в момента, така и в исторически план. През 17-18 век скандинавските държави са били образец на корупция. Във Франция една от причините за Великата френска революция е корупцията на стария режим. Във Великобритания – една от най-сериозните теоретични постановки, които имаме за корупция, е свързана с думите на лорд Актън, известен британски историк от края на 19 век, който казва, че „абсолютната власт корумпира“, посочи той. 

Доц. Пенчев е скептичен по отношение на ефективността от създаването на държавна институция, която ще разполага с огромен административен апарат за борба с корупцията. През 1894 в България се приема Закон за насърчаване на индустрията, който предвижда улесняване на безмитния внос на машини например. В резултат на това обаче, безмитният внос намалява и не биват оправдани очакваните резултати, отбеляза преподавателят. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт