Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на въглеродни емисии ще се разширява

Кирил Джабаров и Генади Кондарев в Бизнес старт, 28.09.2016

Кирил Джабаров, брокер на въглеродни емисии и Генади Кондарев, еколог, Сдружение За Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Джабаров, брокер на въглеродни емисии и Генади Кондарев, еколог, Сдружение За Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на въглеродни емисии със сигурност ще се разширява, предвид въвеждането на нов инструмент, но е важно как ще бъде структуриран този инструмент. Дали светът променя своето отношение към климатичните промени коментираха брокерът на въглеродни емисии Кирил Джабаров и екологът Генади Кондарев от Сдружение „За Земята“ в предаването “Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Големите корпорации в световен мащаб не очакват държавна помощ. Държавната помощ и политическото решение са важни за осъществяването на плавен преход при региони с моносекторни местни икономики, които изцяло зависят от мръсни производства, като въглищни мини, казаха гостите.

"На конференцията в Париж протоколът от Киото, който приключва през 2020, бе продължен с една нова програма, като базовият й срок е 20 години. Идеята е да бъде създаден нов финансов инструмент, който възнаграждава производства, които изцяло са базирани на зелена енергия", припомни Кирил Джамбазов.

"Нивото въглеродни емисии, което е позволено да се търгува на пазарите, е прекалено високо и това води до ниски цени. Фаворизирането настъпи, защото повечето големи компании, например в енергетиката, бяха заложили в плановете си за развитие по-високи цени на тон въглеродни емисии - до 40 долара на тон, каза Кондарев".

На фона на тези очаквания борсовата цена в момента е около 5 евро, уточниха гостите.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт