Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какъв ще е ефектът от скока на цените на цигарите

Иван Делчев, председател на УС на БАТТИ, и д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Бизнес старт, 22.09.2016

Иван Делчев, председател на УС на БАТТИ, и д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Делчев, председател на УС на БАТТИ, и д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С връщането към стария акцизен календар се премахва предпочитанието към определени марки и определени ценови сегменти. През 2015 акцизният календар, който беше приет от Министерство на финансите, беше съставен по такъв начин, по който различните производители имаха възможност да покачват цената по различен начин. Това каза председателят на УС на БАТТИ Иван Делчев в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него ефектът за бизнеса ще бъде позитивен. Решението да бъде върнат т.нар. стар акцизен календар дава по-голяма предвидимост за производителите, търговците и потребителите, смята Делчев. По думите му през първото полугодие на 2016 е отчетен най-нисък ръст на контрабанда от последните 10 години и достига под 10%. 

Наблюдава се тревожна тенденция. Глобално проучване сред учениците през 2015 показа, че 28,8% от българските ученици пушат, коментира от своя страна председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести д-р София Ангелова. Пулмологът обясни, че покачването на цените може да доведе до известен спад на пушачите. "Комплексни мерки в Турция водят до намаляване на пушачите с 13%", допълни тя. Във връзка с контрабандата на цигари д-р Ангелова отбеляза, че се наблюдава засилване на кашлицата и оплаквания от страна на белите дробове при хора, които използват контрабандни цигари.  

Двамата гости коментираха още каква част от приходите от акциз биват насочвани за превенция и лечение в България и каква е европейската практика по този въпрос. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт