Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

670 хил. тона храни се разхищават в България

Цанка Миланова и Симеон Присадашки в Бизнес старт, 08.09.2016

Симеон Присадашки, Асоциация на млекопроизводителите и Цанка Миланова, БХБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симеон Присадашки, Асоциация на млекопроизводителите и Цанка Миланова, БХБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На базата на европейски изследвания около 670 хил. тона са храните, които се разхищават в България. Храната се разпилява по различни причини, но може да бъде спасявана и преразпределяна, ако достатъчно рано ѝ бъде обърнато внимание. Това каза Цанка Миланова от Българската хранителна банка в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. Миланова гостува в ефира на предаването заедно със Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопроизводителите, за да коментират дали е нужно отпадането на ДДС върху дарената храна и какъв трябва да бъде контролът на държавата.

"Законовата промяна на ДДС би било добра предпоставка бизнесът да подхожда различно към излишната храна", каза Миланова.

По думите на Присадашки за бизнеса са най-важни икономическите параметри, които всеки един иска да постигне: "Според сегашното законодателство в България, при всяко дарение на храна, дарителят е длъжен да внесе данък ДДС, въз основа на на производствената цена на продукта. Затова масова практика е даренията да се правят анонимно, защото едно анонимно дарение има по-добър икономически резултат, отколкото ако бъде афиширано".

В новия закон ще бъде дадено за пръв път определение за „хранително банкиране“, каза още Миланова. "Световният опит е показал какво е работещото и полезното. Ще има механизъм за бързо спасяване на храна, която е излишна".

"Не е логично бизнесът да понася допълнителна загуба от дарения", каза Присадашки.

Вижте целия коментар:

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт