Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Намалението на световния внос нямаше как да не се случи

Иво Тодоров, АБИ, Бизнес старт, 25.07.2016

Иво Тодоров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Тодоров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намалението на глобалния внос, подхранван от събития като Brexit и стремежа към намаляване на взаимната търговска зависимост от САЩ и Китай, нямаше как да не се случи. Това заяви Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители (АБИ) по Bloomberg TV Bulgaria. В „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев той говори за това как Brexit и събитията в Турция влияят на българския експорт. България би пострадала много сериозно от това, тъй като е експортно-ориентирана страна, чийто вътрешен пазар е твърде малък за реализация и растеж на компаниите, допълни той.

По думите му в момента наблюдаваме еманацията на безпомощността на европейските институции да се справят с кризисни ситуации в лицето на Brexit, каза Тодоров. Пикът на тази тенденция беше реакцията на кризата в Украйна, допълни той, подчертавайки, че системата на вземане на решения в ЕС трябва да бъде реформирана, тъй като в момента е твърде бюрократизирана.

В коментар за това доколко геополитическата обстановка влияе на експорта, той заяви, че  българският бизнес отдавна се налага да се справя с кризисни ситуации и гледа на тях като на възможност. Като добре развит експортно-ориентиран отрасъл Тодоров посочи производството на компоненти за автомобили за водещи световни производители.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт