Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Фалитите на спомагателните каси не означават, че те са пирамиди

Петър Илиев, в-к Банкер, Бизнес старт, 7.07.2016

Петър Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Призивите към повече регулации за спомагателните каси въз основа фалитите на тези в Дупница и Сливен са необосновани. Това заяви финансовият журналист от в-к „Банкер“ Петър Илиев. В „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria той говори за структурата зад спомагателните каси в България. Фалиралите каси оперират по един и същ начин от 20 години, което е доказателство, че не са пирамиди допълни той.

Принципът на финансиране на тези каси са дяловите вноски, които техните акционери правят в тях, а целта им е да финансират бизнес, каза Илиев. Те представляват алтернатива на банковото финансиране „на малки и дребни съществования“, на които трудно могат бързо да вземат банков кредит, допълни той.

По думите му заради малкия им баланс (40 – 50 млн лв) ще е икономически неизгодно да се назначава допълнителна администрация, която да осъществява допълнителната регулация. „Абсурдно е да се искат хиляда души да извършват надзор на спомагателните каси при положение, че 200 експерти в БНБ следят банките с общ баланс 80 млрд. лв.“

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт