Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сигурни ли са летищата в Европа

Ангел Борисов, авиоексперт в сферата на сигурността, в предаването Бизнес старт, 01.07.2016

Снимка: Staton R. Winter/Bloomberg News Снимка: Staton R. Winter/Bloomberg News

Наличието на оценка на рисковете и система за постоянно наблюдение във връзка с опасността от терористични атентати са задължителни за цяла Европа. Въпреки че летище „Ататюрк“ притежава най-сериозната система за сигурност в Европа, не всеки пътник бива проверяван. Това каза Ангел Борисов, авиоексперт в сферата на сигурността, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Европейските летища отговарят на всички норми за извършване на международни полети. Въпреки това, Ислямска държава представлява сериозна заплаха, срещу която воюва цял свят и все още не успява да се справи. Необходимо е упражняването на по-строг контрол върху служебните лица. Нискоквалифицираните работници биват подкупвани много лесно, което поражда сериозен риск пред сигурността от подобни атентати, посочи още авиоекспертът.

Някои от мерките в сферата на сигурността в България трябва се преразгледат отново, каза още той в коментар за атентата на летище Сарафово преди четири години. Необходими са по-сериозни обучения и инвестиции в охраната на летището, но поради ограничения ресурс с по-малко средства трябва да се търси по-голяма ефективност. След въвеждането на по-строги норми за качване на пътници и багажи в самолетите, проблемите намаляват спрямо предходни години, но летищата се оказват най-уязвими от подобни атаки заради податливостта на служебните лица, обясни още Борисов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт