Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не квалификацията, а законодателството е голямата разлика между пазарите на труда в САЩ и Европа

Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика в Бизнес старт, 16.06.2016

Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в иновации в Европа и Америка са почти балансирани. Голямата разлика между трудовите им пазари е не е квалификацията, а трудовото законодателство. Това каза Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова и Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му у нас се получава омагьосан кръг заради липсата на връзка между квалификацията на човека и цената на труда му. Според него инструментите, с които се влияе на политиката по доходите - минималната работна заплата и минималният осигурителен доход, не постигат целта си. Нейков посочи, че нещата могат да се променят чрез административна регулация, но тя трябва да е "разумна и нормална". 

Експертът обясни и новата тенденция, която се очертава на трудовия пазар в Европа след кризата. "Повечето компании вече произвеждат повече с по-малко работници и за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници. Не се сбъдна мечтата след кризата да се върнем в същата ситуация, както преди нея".

Вижте целия коментар във видеото: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт