Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Софийска стокова борса отбелязва 25 години от създаването си

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса, в предаването Бизнес старт, 06.06.2016

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните 25 години най-търгуваните борсови стоки са зърното, металите, горивата, някои типични хранителни борсови стоки като олио, захар, брашно. Пазарът е много динамичен. За последните 5 години по-голямата част от борсовите стоки поевтиняват. Това каза Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса, в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му наличието и функционирането на три различни стокови борси в България не е в полза на бизнеса в страната. "Редно е да се направи обединение на множество търговци, производители, потребители на борсови стоки. Всички те спонтанно да се съберат и да създадат свои пазар. Борсовата търговия за мащабите на България е нормално да се прави на едно единствено място. Важно е да се разбере принципа на създаване на единен концентриран пазар, за да може борсата да изпълни своите функции", обясни той. 

Главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса коментира още търговията с електроенергия като борсова стока. По думите му Софийска стокова борса е правила опити през 2003 да осъществи тази идея, но среща неразбиране от страна на държавните институции и не получава разрешение за включването й като борсова стока.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт