Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Гръцки сценарий за българските общини?

Манол Генов, депутат от БСП, и Вили Лилков, депутат от РБ, в Бизнес старт, 26.05.2016

Община Сливен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Община Сливен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С промените в Закона за публичните финанси ще накажем добрите и дисциплинирани общини, а лошите кметове ще бъдат толерирани чрез отпускането на безлихвени заеми. След това те ще получават субсидия от държавата, за да погасяват тези заеми. Вървим към гръцки сценарий. Това заяви Манол Генов, депутат от БСП, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в закона не са разписани ясно правомощията на министъра на финансите и не са ясни критериите, според които една община излиза от финансова нестабилност. 

"60-70% от българските общини разчитат на държавните траншове. Малко са тези, които успяват със собствени приходи и политики да поддържат добро състояние. И досега са били давани пари, но вече се въвеждат конкретни правила и критерии.", каза депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. Според него е крайно време да се започне дебат за второ ниво на местно самоуправление. Депутатът обяви, че подкрепя идеята част от събирания данък общ доход да остава в общините, както и гражданите да имат право да посочат в коя община да отиват въпросните 2% от техния данък. 

"Общините в България трайно са станали заложници на политиката на изпълнение на социални очаквания. Те правят това, което хората очакват от тях. По този начин влизаме в гръцки сценарий.", посочи още Лилков. По думите му в 170 от 265 общини между 80 и 96% от бюджета се формира на база на трансфери от държавата. "За да се увеличи събираемостта на собствените приходи, е необходимо реформиране на системата."

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт