Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Решенията в Доха ще определят бъдещите флуктуации на пазара

Бизнес старт, 13.04.2016

Станислав Фортунов от Бенчмарк Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Станислав Фортунов от Бенчмарк Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годината започна много изнервено, а несигурността във водещите икономики, ще рефлектира в посока волатилност на пазара. Това каза Станислав Фортунов от Бенчмарк Финанс в своя коментар за движещите фактори на финансовите пазари в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

“В момента погледите се отправят към йената след рязкото й поскъпване и към Близкия Изток, където страстите се нажежават с наближаването на срещата в Доха тази неделя“.

По думите на специалиста надеждите, че ще се стигне до споразумение за добива на петрол са по-силни от всякога. „Със стабилизацията на цените на петрола над 40 долара, и щатския, и за брента притесненията на инвеститорите намаляха, въпреки че не мога да кажа, че изпитват огромна сигурност“. 

„Поскъпването на йената не е функция на качествата на йената, като актив убежище. По-скоро, това се случва, защото Фед обърка представите на инвеститорите. Към края на миналата година се спрягаше четирикратно повишение на лихвите, а вече дори две са под въпрос. Инвеститорите са все по изнервени. Доста силните различия, които има между очаквания и реална възможност нещо да се случи, подкопаха долара“.

Индустриалният сектор би могъл да има някакъв импулс, при силна стабилизация на цената на петрола, ако се стигне до споразумение в Доха за намаляване на добива“ , каза още Фортунов. „Секторът на суровините би могъл да се възстанови, но там все още има доста въпросителни. По-голямата част от бъдещите флуктуации ще станат ясни след срещата тази неделя“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт